Afrikaanse Diamant

Pagara

Vrijdag 01-01-2010

16:30

Beste wensen, beste mensen! Happy new year, you guys! Ik hoop dat iedereen een mooi uiteinde van het jaar heeft meegemaakt en dat dit dan direct het startsein mag zijn van een positief nieuw jaar. Was het geen mooie afsluiting van het oude jaar voor jou, dat het dan maar allemaal eens goed anders mag gaan in 2010. Zo, dat is wel weer genoeg zo. Kerst achter de rug inmiddels. 1e kerstdag hebben we een gezellig kerstidee gehad met vrienden van Holland, Ro en Liesbeth en kinderen, en we hadden een Surinaamse kunstenaar, Brian, te eten gevraagd.

Back home hebben we nog nooit tradities eer aan gedaan, maar in Suriname is alles anders, he. Dus stond mijn moeder kerst ochtend een kalkoen te voorzien van een na-leven vulling. Lekker man. Kalkoen well done, mama.
Het bleef gek om je kerstdiner te verorberen met een gezelschap terwijl je allemaal slippers draagt, en ik had geloof ik, niet eens een shirt aan…
Stukje bijbel door Huub voorgelezen, dat dan weer wel. Wijn en Djogo’s vloeiden rijkelijk, as usual. Anders dan de meesten van jullie sloten we het kerst samenzijn af met een nachtelijke duik, niet in het bed, maar in het zwembad in de achtertuin. Lovely isn’t? Tussen kerst en oud & nieuw weinig werk verricht voor mijn onderzoek, veel instanties hebben vakantie dus wordt het lastig mensen te spreken. Veel verder dan wat literatuur bestuderen heb ik mezelf dan ook niet gedreven. Laatste weken in december is het feest-tijd overhier. Misschien niet veel anders dan overdaar (bij jullie), maar wel apart om mee te maken. Alex is zo vriendelijk mij te introduceren in de party scene. Grappig hoe snel je went aan de enige blanke te zijn, Alex is weliswaar ook blank, maar een echte Surinamer, hoor je als hij praat- dus ik enige blanke. Het is zo een groot issue als je het zelf maakt, toch. Het mooie van de feesten hier is, dat je drie avonden achter elkaar staat naast dezelfde mensen, ik sta te kijken/swingen op/naar de zelfde band spelende de zelfde nummers. Het is zo kleinschalig hier allemaal, maar wel heel gezellig. Gister was het dan eindelijk zover, owrujari aka oud op nieuw oftewel oud en nieuw. Groots hier. Vuurwerk, veel vuurwerk, en dan het liefst knallers, lange matten, pagara’s geheten. Volkssport hier hoor.
Tuurlijk is het hier vanuit de gedachte dat je vuurwerk afsteekt om de geesten te verdrijven, dus hebben ze een mooi excuus om eens goed te knallen.
In de middag, was ik verteld, moest ik in de stad zijn, got to be, want daar zou het gebeuren. Zo stapte ik dus in mijn Toyota en leg af naar de stad. Gekkenhuis. Overal vuurwerk, hele straten lagen bezaaid met pagara’s. Wie heeft de grootste? Wie is de baas van de stad…(voor een dag)? Astma patiënten, het is niet aan te raden de stad in te trekken deze dag in Suriname, kost je echt een paar jaar gok ik. Het was er op sommige plekken zo druk dat ik me nergens anders heen kon begeven dan de plek waar ik dan was gestrand. Ok dan toch. Lekker blijven staan en genieten van de euforische toestanden rondom mij heen. Later op de middag met de familie opnieuw de stad ingegaan, raakten wij toch zomaar verzeild op een feestje van de regering met een open bar…Rond tien uur naar huis gereden, vuurwerk ingeslagen- mama’s oliebollen met de buren gedeeld en knallen tot 12 uur!

Goed nieuws! Voor mij dan, en een ieder die mij een warm hart toedraagt. Morgen komt mijn meisje naar hier. Jee! 2 weken gaat ze blijven bij ons. Jules en Pim hebben hun asses (als in 'ass' in meervoud) er af gewerkt en misschien gaat het gastenverblijf op tijd klaar zijn en hoeven we niet de kamer met mijn broertje te delen, maybe for the best...nah.

Madelief

Wens jullie nog heel veel goeds voor 2010!!! Veel plezier met Floor!

X Madelief

marjon

de allerbeste wensen voor jullie allen voor het nieuwe jaar!!

jules

maak van het blog gebruik om alle Ty-familie een goed
nw-jaar te wensen. Wees niet bang dat Ty enige vorm ven spang heeft hier - spang= stress-. Het fenomeen No spang-
dus geen stress had hij evt. kunnen uitvinden. Maar jullie weten toch ook dat ie hier met vakantie is! Da's niet geheel eerlijk van me , want hij scheurt met zijn Toyota Corolla van hot naar her en botst met de inefficiente maatschappij, wat Suriname is. Ik weet ook niet of ie zo blij is met dat Surinaamse hooi op z'n vork.

Anas a.k.a. Freddy (pagara) Oerknal

Hahahah mooi te zien dat jullie net als in Holland lekker alles gezellig voortzetten. Heerlijk Heerlijk. Ja Ja dat ijn die echte pagara's hahaah en die hollanders hier maar cool doen met hun 100.000. klapper hahah ciaoo frienddddd X

Madelief

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag neef!
Wens je n goed nieuw levensjaar met een heerlijke eerste periode in Suriname!

Xx Madelief